Elazığ nasıl bir şehir?
Elazığ, Doğu Anadolu Bölgesi’nde zengin tarihi ve doğal güzelliklerle bezeli bir şehirdir. Fırat Nehri kıyısında yer alan bu şehir, tarih boyunca çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Harput Kalesi gibi tarihi yapıları, Xanadu Mağarası gibi doğal güzellikleri ve Hazar Gölü gibi doğal gölleriyle dikkat çekmektedir.
Elazığ’ın neyi güzel?
Elazığ denince akla; Orcik, pestil, üzüm ve dut gelir. Orcik, birçok bölgede cevizli sucuk olarak bilinen lezzettir. Dünya şarap üretim merkezlerinden biri olan Elazığ’ın Boğazkere ve Öküzgözü üzümlerinden yapılan yöresel şaraplar da sevdikleriniz için değerli bir hediyelik seçeneği olabilir.
Elazığ muhafazakar mı?
Elazığ kadim ve tarihi bir şehirdir. Kimliği ve kişiliği olan milliyetçi, muhafazakar bir şehirdir, Anadolu’nun kalesidir. Elazığ birçok alanda sıçrama ve büyüme noktasıdır.
Elazığ insani nasıl?
Elazığ halkı nasıldır? Uzun yıllardır Elazığ’ın eski topraklarında yaşayan Elazığ halkı misafirperverliği, yardımseverliği ve çalışkanlığıyla tanınır. Kentlerinin tarihi ve kültürel zenginliklerine önem veren Elazığ halkı, sosyal ilişkilerine büyük önem verir.
Elazığ’ın yüzde kaçı Türk?
Coğrafya: Elazığ ili, Doğu Anadolu Bölgesi’nin güneybatısında, Yukarı Fırat bölümünde yer almaktadır. 9153 km2’lik alanıyla Türkiye topraklarının %0,12’sini oluşturmaktadır.
Elazığ ucuz mu?
Türkiye’de en ucuz iller arasında Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki kentler yer alırken, bu iller arasında Elazığ’ın oranı yüzde -2,49 oldu.
Elazığ kaç günde gezilir?
Şehrin zengin tarihi ve doğal güzelliklerinin tadını doyasıya çıkarmak için 3-4 günlük bir seyahat planı yapmak gerekiyor.
Elazığ’ın en ünlü yemeği nedir?
Ülkenin her yerinde meşhur olan Harput köftesi, Balakgazi böreği ve sadece Elazığ’da en lezzetli haliyle yenebilen kara kavurma, Dolanger tatlısı ve daha niceleri. Örneğin, yerel gıda pazarlarında genellikle sosisli ceviz olarak servis edilen Orcik de bir Elazığ lezzetidir ve Elazığ’da evde yapılır.
Elazığ’da ne giyilir?
Köylerde erkekler gömlek, kolsuz yelek ve şalvar giyerler. Ayakkabılar bu giysiyi tamamlar. Geleneksel yerel giyim Harput halkının giyime olan düşkünlüğü bu kültürün gelişmesine ve zenginleşmesine yol açmıştır. Çoğu zaman bele bir kemer bağlanır.
Elazığ Kürt nüfusu ne kadar?
Elazığ’da en çok konuşulan dil Türkçe’dir. İkinci sırada Kürtçe yer almaktadır. Nüfusun %53,7’si Türkçe (75.358), %44,9’u Kürtçe (63.047), %1,3’ü (1.845) Ermenice, %0,8’i diğer dilleri (94), %0,01’i Arnavutça (21), %0,01’i Türkçe ve Arapça (15), %0,01’i Çerkezce (8), %0’ı ise Türkçe ve Arapça (15) konuşmaktadır.
Elazığ insanın asıl kökeni nedir?
4000 yıllık tarihi 2000 yılına dayanan Elazığ’ın ilk yerleşim alanıdır. Tarihi kaynaklarda Harput’a yerleşen ilk halkın “Hurriler” olduğu belirtilmektedir. Kökeni genellikle Asya olarak kabul edilen Hurrilerin, bölgeye yerleşen Hititler ve Asurlularla temas halinde olduğu bilinmektedir.
Elazığ Alevi var mı?
Elazığ Karakoçan ilçesine bağlı Ohi Nehri’ni batıya doğru takip eden Tekardıç, Demirdelen, Akçiçek, Çamardı, Çayırgülü, Üçbudak ve Çokağaç köylerinden üçü Sünni, dördü ise Alevi nüfusa sahiptir.
Elazığlılara ne denir?
“Gakgoş” veya “gakgo” Elazığlılara hitap etmek için halk arasında kullanılır; Elazığ lehçesinde “kardeş” ve “ağabey” anlamına gelir. Orijinal “garındaş” kelimesi zamanla değişerek “gakgo” haline geldi ve günümüzdeki kullanım biçimi “gakgoş”tur.
Elazığ’ın özellikleri nelerdir?
Elazığ ili doğu, batı ve güneyde Güneydoğu Toros Dağları’nın batı etekleriyle çevrilidir. İlin batısında Hasan (2118 m), Bulutlu (2004 m), Karga (1925 m) ve Kamışlık (2016 m) dağları bulunur. Güneyinde ise Meryem Dağı (1490 m) bulunur.
Elazığ neyi ile ünlü?
Elazığ’ın kendine özgü lezzetleri olan Orcik şekeri, Çedene kahvesi, közlenmiş Agin leblebisi ve cevizli sucuk gibi yöresel lezzetleri sevdiklerinize hediye olarak götürebilirsiniz. Ayrıca Elazığ’dan hediyelik olarak dokuma halı çeşitleri alınabilir.