Karşılıksız çek keşide etme suçu suç yeri neresidir?
Karşılıksız çek tahsil etme suçunda yetkili mahkemeler icra mahkemeleridir. Çek Kanunu’nun 5. maddesinin 1. fıkrasına göre yetkili mahkemeler çekin tahsil için ibraz edildiği veya çek hesabının açıldığı banka şubesinin bulunduğu yer veya hesap sahibinin veya şikayetçinin ikametgahıdır.
Karşılıksız çek şikayetinde yetkili mahkeme neresidir?
Karşılıksız çek düzenleme suçunun yargılamasına yetkili mahkeme İnfaz Mahkemesi’dir.
Karşılıksız çek şikayeti nereye yapılır?
Karşılıksız çek hakkında şikâyet, çekin ibraz edildiği yerdeki, çek hesabının bulunduğu yerdeki, çek sahibinin ikametgahının bulunduğu yerdeki veya çek sahibinin ikametgahının bulunduğu herhangi bir yerdeki ceza infaz mahkemesine yapılır.
Çek ceza davası nerede açılır?
Kötü çek düzenleme suçunu incelemeye yetkili mahkeme icra mahkemesidir ve yargı yetkisi konusunda isteğe bağlı bir yetki vardır. Çekin tahsil için teslim edildiği bankanın, çek hesabının açıldığı yerin, keşidecinin veya davacının ikametgahının bulunduğu herhangi bir mahkemede dava açılabilir.
Çekin ibraz edildiği yer yetkili mi?
İcra mahkemeleri, karşılanmayan çekleri düzenlemekten sorumludur. Yetkili mahkeme, çekin tahsil için sunulduğu mahkeme veya çek hesabının açıldığı banka şubesinin bulunduğu mahkemedir. Hesap sahibinin veya davacının ikametgahındaki mahkeme de sorumludur.
Karşılıksız çekten kim sorumludur?
Genel olarak, tüzel kişinin mali işlerini yönetmekle görevli yönetim organı üyesi, tahsil edilen çekten sorumludur; görev dağılımı yapılmamışsa yönetim organını oluşturan gerçek kişi veya kişiler sorumludur (YÇK Md. 5/1, 2).
Firma çeki ödemezse ne olur?
Karşılıksız çek düzenlemenin cezai yaptırımı para cezası olup, bu cezanın ödenmemesi halinde doğrudan hapis cezasına çevrilmektedir.
Karşılıksız çek cezası en fazla kaç yıldır?
Çek düzenleme veya cari hesap açma yasağına aykırı hareket eden kişi, bu yasağı ihlal ederek çek düzenlerse, fiil daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç teşkil etmediği takdirde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Keşide edilmiş bir çek nerelere ibraz edilerek tahsil edilebilir?
Çek, düzenlendiği yerde (çekte gösterilen alıcının banka şubesi ile düzenlendiği yer aynı ise) ödenecekse on gün içinde alıcıya ibraz edilmesi gerekir. Çek, düzenlendiği yerden başka bir yerde ödenecekse (çekte gösterilen alıcının banka şubesi ile düzenlendiği yer farklı ise) bir ay içinde alıcıya ibraz edilmesi gerekir.
Karşılıksız çek durumunda ne yapılır?
BONOUCHED CHECK Çekin tahsil edilmediğinin anlaşıldığı tarihten itibaren 3 ay içinde İcra Ceza Mahkemesine şikayette bulunularak başvuruda bulunulabilir. Şikayet üzerine çeki düzenleyen ve çekin karşılıksız olduğu anlaşılan kişi 1500 güne kadar para cezası ile cezalandırılır.
Çek kaç gün içinde bankaya ibraz edilmeli?
Çekin ödenebilmesi için hamilin çeki keşideciye ibraz etmesi gerekir. Türk Ticaret Kanunu’nun 796. maddesine göre çeklerin ibraz süresi: Çek, düzenlendiği yerde ödenecekse on gündür. Ödeme, düzenlendiği yerden başka bir yerde yapılacaksa bir aydır.
Ödenmeyen çekten kim sorumludur?
Bankanın bozdurulan çeklerden sorumlu olduğu tutar: Vaktinde ibraz edilen çekin karşılıksız olması halinde, 2020 yılı için çek başına 2.225 liraya kadar, kısmen karşılıksız olması halinde ise çek başına 2.225 liraya kadar ödeme yapılacaktır.
Karşılıksız çek hangi suça girer?
Karşılıksız çek düzenleme (keşide) suçu olarak bilinen suç türü, 5941 sayılı Çek Kanunu ile “çek muamelesine aykırı hareket edilmesine sebebiyet verme suçu” olarak yeniden düzenlenmiştir. 5941 sayılı Çek Kanunu’nun 5. maddesi çekin karşılıksız çıkarılması suçunu düzenlemektedir.
Çek karşılıksız çıkarsa banka ne kadar öder?
Bankaların sorumluluğundaki çeklerin tahsilinde azami tutar 31 Ocak 2024 tarihinden geçerli olmak üzere 6.000 TL’den 9.270 (dokuz bin iki yüz yetmiş) Türk Lirası’na çıkarılmıştır. 2010/2 sayılı Tebliğ’den önce basılan çekler esas alındığında ise bu tutar çek kağıdı başına 8.650 TL idi.
TCK 52 maddesi nedir?
Türk Ceza Kanunu’nun 52. maddesi, ceza hukukumuzdaki cezalardan biri olan para cezasını düzenlemektedir. Para cezası, belirli sınırlar içinde belirlenen gün sayısının bir gün için 100 ile 500 TL arasındaki tutarla çarpılmasıyla elde edilen tutarın devlet hazinesine ödenmesidir.
Çek keşide yeri zorunlu mu?
Bu resmi şartlardan biri de sözleşmenin yeridir. Çekte düzenleme yerinin belirtilmesi zorunludur ve bu unsur kanunda alternatif olarak öngörülmüştür. Ayrıca, bir yer belirtilmemişse ve organizatörün adının yanında bir yer belirtilmişse, bu yer mekan olarak kabul edilecektir.
Keşide edilmiş bir çek nerelere ibraz edilerek tahsil edilebilir?
Çek, düzenlendiği yerde (çekte gösterilen alıcının banka şubesi ile düzenlendiği yer aynı ise) ödenecekse on gün içinde alıcıya ibraz edilmesi gerekir. Çek, düzenlendiği yerden başka bir yerde ödenecekse (çekte gösterilen alıcının banka şubesi ile düzenlendiği yer farklı ise) bir ay içinde alıcıya ibraz edilmesi gerekir.
Karsiliksiz çekin çekin cezası nedir?
Bu bağlamda her çek için “1500 güne kadar para cezası” verilebilir. Türk Ceza Kanunu’nun 52. maddesine göre para cezası miktarı; “Günlük 20 TL’den az, 100 TL’den fazla olmamak üzere” kişinin ekonomik ve sosyal durumu dikkate alınarak mahkemece belirlenir.
Keşide yeri ne demek?
Belgede çekin nerede düzenlendiğini belirten düzenleme yeri bulunmalıdır. Ancak, düzenleme yeri belirtilmemişse, düzenleyenin adının yanında belirtilen yer düzenleme yeri olarak kabul edilir. Poliçede düzenleme yeri belirtilmemişse ve düzenleyenin adının yanında bir yer adı yoksa, poliçe çek sayılmaz.