İçeriğe geç

Kıstas Hangi Dilde

Keson hangi dilden gelir?

Jeoteknik mühendisliğinde, bir keson (/ˈkeɪsən, -sɒn/; Fransızca caisson “kutu”, İtalyanca cassone “büyük kutu” kelimelerinden ödünç alınmıştır, cassa kelimesinin bir biçimi olarak) su geçirmez bir destek yapısıdır, örneğin bir köprü dayanağının temelleri üzerinde yapılan çalışmalar, beton barajın inşası… Jeoteknik mühendisliğinde, bir keson (/ˈkeɪsən, -sɒn/; Fransızca caisson “kutu”, İtalyanca cassone “büyük kutu” kelimelerinden ödünç alınmıştır, cassa kelimesinin bir biçimi olarak ödünç alınmıştır) su geçirmez bir destek yapısıdır, örneğin bir köprü dayanağının temelleri üzerinde yapılan çalışmalar, beton barajın inşası…

Koz hangi dilden?

Trump – İngilizce Sözlük. Farsça gawz veya gōz گوز “ceviz” kelimesinden gelen bir alıntıdır.

Yüce eski dilde ne demek?

Kendi. Eski Türkçenin söz dağarcığına dahil olan ediz sözcüğü ilk olarak Eski Uygur Türkçesi metinlerinde ortaya çıkar. “Yüksek, yüce” anlamına gelen ediz, çeşitli ses değişimlerine uğradıktan sonra tarihi Türk şivelerinde kullanılmaya devam etmektedir.

Kenar hangi dilden?

Edge – İngilizce Sözlük. Farsça kanār veya kinār کَنار “kıyı, çevre” kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir. Bu kelime, aynı anlama gelen Orta Farsça kanār veya karān kelimesinden türemiştir.

Kaban hangi dilden gelir?

Kaban’ın eski adı Kapani’dir. Gürcüce bir yer adı olan Kapani (კაპანი), Eski Gürcüce’de dar ve taşlı yol ve Tao-Klarceti bölgesinde tepe anlamına gelir. Bu yer adı Türkçe’ye “Kaban” olarak girmiştir. Aslında 1595 tarihli Osmanlı ayrıntılı kitabında ve 1928 tarihli Osmanlı köy listesinde “Kaban” (قبان) olarak geçmektedir.

Kumanda hangi dilden gelir?

Uzaktan Kumanda – Nisanyan Sözlük. Fransızca commande kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir ve “komuta, liderlik, özellikle bir askeri birliğin liderliği” anlamına gelir. Bu kelime Fransızca commander fiilinden türetilmiş bir fiildir “komut vermek, yönetmek”. Bu fiil aynı anlama gelen Latince commandare fiilinden ödünç alınmış bir kelimedir.

Kent hangi dilden gelir?

Sogd kökenli kent (“kend”) ve aslen Farsça olan city kelimeleri Türkçede aynı anlamda kullanılmaktadır. Orta Asya Türkleri arasında birçok büyük şehir bu isimlerle anılırdı, örneğin “Taşkend”, “Semizkend” (Semerkand), “Yarkend”.

Koç kelimesi nereden gelir?

Ram – Nişanyan Sözlüğü. Eski Türkçe (sadece Oğuzca) “erkek koyun” anlamına gelen ram kelimesinden türemiştir. Bu kelime, aynı anlamına gelen Eski Türkçe koġġar veya kočŋar kelimesiyle ilişkilidir. Bu kelime, aynı anlamına gelen Moğolca quça kelimesiyle ilişkilidir.

Yunus hangi dilden gelir?

Yunus – Nişanyan Sözlüğü. yūnus يونس “Kur’an’da adı geçen bir peygamber, Zünnun”, Arapça özel adından türetilmiştir. Bu özel ad, Orta Yunanca özel adı iōnas ιώνας’dan “Tevrat’ta adı geçen kutsal bir kişi”den ödünç alınmıştır. Bu özel ad, aynı anlama gelen İbranice özel adı yōnah יונה’dan ödünç alınmıştır.

Eski dilde kalp ne demek?

Arapça ḳalb قلب kelimesinden türetilmiş bir kelimedir ve “kalp” anlamına gelir. Bu kelime, aynı anlama gelen Akadca ḳablu kelimesiyle ilişkilidir.

Eski dilde çaşıt ne demek?

Özet: Eski Türkçedeki spēut “iftira, karalama” sözcüğü ve aynı kökten türemiş çeşitli sözcükler Uygur döneminde yaygın ve popülerdi.

Eski dilde ölmek ne demek?

Deyimde tın kelimesi yukarıda belirtilen anlamlara sahiptir. Uzul- fiilinin gerçek anlamı “kesmek, kırmak”tır. Bu deyim “nefes ve yaşama yeteneğinin bedenden ayrılması” anlamında “sesini kaybetmek, ölmek” anlamına gelir.

Kral hangi dilden gelir?

Kral – Nisanyan Sözlüğü. Sırpça “kral” kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir ve “hükümdar” anlamına gelir. Bu kelime, Carolus “Frank Kralı Charles, Charlemagne (h. 768-814)” kişisel isminden türemiştir. Bu özel isim, Cermen dilinde yazılı örneği olmayan *karlaz “erkek, erkek” biçiminden türemiştir.

Kök hangi dilden gelir?

Eski Türkçedeki “bitki kökü” kökünden gelmektedir.

Etimoloji hangi dilde?

Etimoloji, Antik Yunanca étumos “hakikat” ve logos “bilgi” kelimelerinden türemiştir; “anlam” kelimelerinin birleşiminden oluşur ve yaygın olarak “gerçek anlam” veya “gerçek semantik bilgi” olarak açıklanır (Stachowski, 2011, s. 1).

Keson nedir TDK?

Kesonlar, inşaat sahasında zeminin ıslak veya su altında olduğu bölgelerde temel oluşturmak için suyun altına indirilen çelik veya beton kutulardır.

Kaşık hangi dilden gelir?

Eski Türkçe kasuk “(tahtadan oyulmuş) kaşık” kelimesinden türemiştir. Bu kelime Eski Türkçe kashı – “oymak, çizmek” fiilinden Eski Türkçe eki +Uk ile türemiş olabilir; ancak bu kesin değildir. Farsça kafş “kapçek” > kafşik “kapçecik”. Farsçadan ödünç alınan kelimenin Türk kökenli olması mümkündür.

Kelime hangi dilden gelir?

Kelime, Arapça كلمة (kelime) kelimesinden türemiş olup “söylenen, söz” anlamına gelmektedir.

Hangi kelime kökeni?

hangi – Nisanyan Sözlüğü. Türkiye Türkçesi kankı veya χankı “hangi” kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Eski Türkçe (sadece Oğuzca) kan veya χanı “ne” edatından türemiştir ve buna Eski Türkçe eki +kI verilmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir