Yargıtay’ın kesin kararına karşı ne yapılır?
a- Yargıtay’ın yetki kararına karşı itiraz Davaya müdahil olan davacı da Yargıtay Başsavcılığına itiraz edebilir. Kararın düzeltilmesi, Yargıtay’ın kesin yetki kararına karşı itiraz edilebilecek bir yoldur.
Yargıtaydan gelen dosya tekrar itiraz edilir mi?
Yargıtay’ın onama kararına karşı karar düzeltme imkânı Yargıtay Başsavcısı, kararın kendisine tebliğ edildiği tarihten itibaren 30 gün içinde Ceza Genel Kuruluna başvurarak kendiliğinden (kendiliğinden) itiraz edebilir.
Yargıtay’ın verdiği karar bozulur mu?
Yargıtay, mahkemenin kararının hukuka uygun olmaması, delillerin değerlendirilmesinde hata yapılmış olması, eksik araştırma ile karar verilmiş olması veya delillerin hukuka uygun olmaması gibi birden fazla sebeple kararın bozulmasına karar verebilir.
Yargıtayın onayladığı karar bozulur mu?
Bu kanıt genellikle, gerekli delilleri içeren bir avukat tarafından yazılmış bir dilekçe ile Yüksek Mahkeme’ye bir dilekçe sunularak sağlanır. Yüksek Mahkeme bu dilekçeyi değerlendirdikten sonra kararı bozup bozmamaya karar verecektir. Karar bozulursa, dava yeniden yargılanmak üzere alt mahkemeye gönderilecektir.
Yargıtaydan çıkan karara itiraz edilir mi?
Yargıtay kararlarına karşı temyiz yoluna başvurulabilir mi? Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun hukuk ve ceza davalarına ilişkin kararları hariç olmak üzere, Yargıtay Dairesi’nin kararlarına karşı temyiz yoluna başvurulabilir.
Kesinleşmiş karara itiraz edilir mi?
CMK. Madde 308/A – Bölge Mahkemesi Ceza Dairelerinin kesin kararlarına karşı, Bölge Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı, kendiliğinden veya talep üzerine, kararın verildiği tarihten itibaren otuz gün içinde kararı veren daireye itiraz edebilir.
5 yıl ceza Yargıtay’a gider mi?
Deneme süresinin uzatılmaması için “atlama itirazı” yöntemi getirilecek. Değişiklik, cinayet, uyuşturucu kaçakçılığı, cinsel taciz ve ağır hırsızlık gibi beş yıldan fazla ceza gerektiren davalarda itirazların itiraz olmaksızın Yüksek Mahkeme’ye sunulmasına olanak tanıyacak.
Yargıtayın kararları kesin midir?
Yargıtay Büyük Genel Kurulunun kararları kesin olup, bu kararlara karşı başka bir yargı merciine başvurulamaz.
Yargıtayda ceza onanırsa ne yapabilirim?
Kişiye ceza mahkemesince verilen hapis cezasına karşı istinaf yoluna başvurulması ve bu kararın istinaf üzerine Yargıtay tarafından onanması halinde, ceza mahkemesinin kişiye verdiği hapis cezası kararı kesinleşir. Hüküm verildiği anda hükmün infaz aşaması başlar.
Yargıtay’ın verdiği bozma kararına ilk derece mahkemesinin direnmesi halinde nasıl bir yol izlenir?
Öncelikle Bölge Mahkemesi’nin esastan reddi kararından sonra Yargıtay’ın kararı bozuldu ve dosyanın İlk Derece Mahkemesi’ne gönderilmesine karar verildi. İlk Derece Mahkemesi daha sonra Yargıtay’ın iptal kararı doğrultusunda karar verirse geriye sadece temyiz yolu kalıyor.
Yargıtay yeniden yargılama yapar mı?
Kesin hükümle sonuçlanan dava, Ceza Muhakemeleri Usulü Kanununun 311. maddesinde belirtilen şartların varlığı halinde hükümlü lehine yeniden görülebilir. Davanın yeniden görülebilmesi için kesin hüküm bulunması gerekir.
Yargıtay beraat verebilir mi?
Yüksek Temyiz Mahkemesi yanlışlıkla bir kararı onaylayabilir veya bozabilir mi? Yüksek Mahkeme üyeleri de insandır. Eksik inceleme ve hatalı karar nedeniyle bozulması gereken bir mahkumiyet/beraat kararını onaylamaya karar verebilirler. Ya da onaylanması gereken bir kararı bozmaya karar verebilirler.
Yargıtayın bozma sebepleri nelerdir?
a) Taraflar arasındaki sözleşmenin veya kanunun yanlış uygulanması. b) Usul kurallarına aykırılık. c) Taraflardan birinin iddiasını desteklemek için kullandığı delillerin hukuki dayanak olmaksızın kabul edilmemesi. ç) Kararı etkileyecek nitelikte takdir hataları veya eksiklikler bulunması.
Hatalı kesin karara karşı ne yapılabilir?
-Kural olarak, taraflar kesin olmayan kararlara karşı yalnızca olağan yasal yollara (şikayet ve temyiz) sahiptir. Ancak istisnai durumlarda, kesin mahkeme kararlarına karşı olağanüstü yasal yollara (temyiz ve yeniden yargılama işlemleri) başvurmak mümkündür.
Yargıtay’dan dönen dosya ne olur?
ÖZET: İlk derece mahkemelerinin temyiz edilebilir kararlarına karşı yapılan temyiz başvurularında Yargıtay, kararı veren ilk derece mahkemesine veya bozmaya karar verdiği takdirde diğer bir ilk derece mahkemesine davayı gönderebilir.
Kesin karara karşı ne yapılabilir?
-Kural olarak, taraflar kesin olmayan kararlara karşı yalnızca olağan yasal yollara (şikayet ve temyiz) sahiptir. Ancak istisnai durumlarda, kesin mahkeme kararlarına karşı olağanüstü yasal yollara (temyiz ve yeniden yargılama işlemleri) başvurmak mümkündür.
Kesinleşmiş karar nasıl bozulur?
Kesinleşmiş hapis cezaları nasıl bozulur? Kesinleşmiş hapis cezalarında olağanüstü yasal adımlar atılır. Bu yollar; Yargıtay Başsavcılığının temyizi, Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcılığının temyizi, hukuki gerekçelerle iptali ve davanın yeniden açılmasıdır.
Kesinleşmiş cezaya itiraz edilir mi?
Sanığa verilen hapis cezası, Yargıtay’ın yetkili ceza dairesinin temyiz sonucu kararı onaylamasıyla kesinleşir. Kesin hapis cezası, cezanın infazını gerektirir. Ancak, ceza kesin olsa bile hapis cezasına karşı temyiz mümkündür.
Yargıtayın kararları kesin midir?
Yargıtay Büyük Genel Kurulunun kararları kesin olup, bu kararlara karşı başka bir yargı merciine başvurulamaz.